Hifi Student

Hifi Student

 • Streamen, wat is het, wat kan het?

  Streamen, wat is het, wat kan het?

  De tijd dat we middels ‘moleculen’ muziek kunnen vastleggen – denk aan de 78-toeren plaat, LP, magneetband, compact cassette of optische dragers zoals de Compact Disc – lijkt voorbij. Al deze ‘klassieke’ media blijven nog gewoon functioneel – denk maar aan de revival van vinyl – maar er is een duidelijke verschuiving gaande. Muziek wordt nu via het internet gedistribueerd als los muziekbestand of als audiostream.

  Deze verschuiving van moleculen naar elektronen biedt voordelen. Een grote muziekcollectie hoeft niet langer een volumineuze CD-verzameling te zijn. Dezelfde muziekverzameling is bovendien tegelijkertijd op verschillende plekken te beluisteren. Dat scheelt geld en vooral ook kastruimte.

  Downloaden of streamen?

  Beide benadering lopen via het internet maar daarmee houdt iedere vergelijking eigenlijk op. Bij downloaden wordt het totale muziekbestand via het internet verstuurd en vervolgens opgeslagen op je eigen computer of NAS (Network Attached Storage) opslagen. De muziek die is opgeslagen op een computer of NAS kan vervolgens via een computer of via een losse netwerk-audiospeler worden weergegeven. Zo’n netwerk-audiospeler wordt ook wel eens een streaming-speler genoemd. De muziek die wordt weergegeven door een netwerk-audiospeler wordt via het thuisnetwerk gestreamd vanaf de NAS of computer.

  Bij internet streaming gebeurt feitelijk hetzelfde maar nu wordt de muziek direct vanaf het internet door een computer of zo’n zelfde netwerk-audiospeler weergegeven (gestreamd). Bij directe internet streaming is het dus niet nodig om eerst het complete muziekbestand te downloaden. Internetstreaming wordt aangeboden via diensten als Spotify, Qobuz of Tidal maar ook websites als Youtube doen feitelijk aan streaming (zowel video als audio).

  Kwaliteit in streaming

  Maak je gebruik van een netwerk-audiospeler dan is dit apparaat volledig geoptimaliseerd voor een zo goed mogelijke audioweergave. Maak je echter gebruik van een computer voor het streamen van muziek, eigen muziek of vanaf een streamingdienst maakt daarbij niet uit, dan wordt de audiokwaliteit beperkt door de kwaliteit van de ingebouwde luidsprekers (laptop) of de geluidskaart in de computer. Degene die een betere kwaliteit zoekt, kan dan beter kiezen voor een losse dac die op de USB poort van de computer wordt aangesloten. Een dac – een digitaal naar analoog converter (of omzetter) – is een apparaat dat de digitale informatie uit de computer omzet naar een analoog signaal dat via een luidspreker tot klinken gebracht kan worden.

  Zo’n dac is leverbaar in allerlei uitvoeringen. Soms verpakt in een klein doosje – in de vorm van een USB-stick – soms geïntegreerd in een versterker of als losse component met daarbij vaak vele instelmogelijkheden. Hifi Solutions heeft naast de nodige kennis op dit vlak ook diverse merken demo-klaar opgesteld om je te laten horen en zien.

 • Zomaar wat gedachten over High Fidelity

  Zomaar wat gedachten over High Fidelity
  Theo Wubbolts

  Deel 1: inleiding

  Wat zo goed is aan muziek: als het je raakt, voel je geen pijn.

  Bob Marley Jamaicaans reggae-artiest 1945-1981

  In opdracht van Rick Oldersom van Hifi Solutions ga ik in op een aantal aspecten van de High Fidelity – oftewel de zo natuurlijk mogelijke weergave van muziek – dat kort gezegd is samen te vatten in slechts vier woorden:

  dáár & toen > hier & nu.

  Continue reading

 • De streamingdiensten

  De streamingdiensten

  Wie ‘striemt’ er niet tegenwoordig?

  Het is bijna een overbodige vraag. Ook jij streamt vast en zeker wel dagelijks een aantal keer muziek vanaf je smartphone of tablet, toch?
  Niks mis mee zou je zeggen, maar bij Hifi Solutions denken ze daar een tikkeltje anders over. Continue reading

 • Hoofdzaak of kopzorg?

  Hoofdzaak of kopzorg?

  Ga je op pad om een hoofdtelefoon te kopen, let dan op een paar zaken. Natuurlijk is het leuk als de kleur toevallig goed bij je make-up of out-fit past, maar bedenk dat een ware muziekliefhebber hier eigenlijk niet voor zwichten mag. Dus zolang er geen passpiegel naast het blisterrek in de elektronica-super hangt of een of andere artiest in een blitse videoclip je probeert te verleiden met zijn of haar door de industrie gesponsorde aanbeveling, zijn enkel je eigen oren bepalend. Continue reading

 • Deel 2: harde en zachte noten

  De muzieknotatie, de tempoaanduidingen

  Om muziek te kunnen uitvoeren is het notenschrift ontwikkeld. De componist tekent zijn of haar geestelijk gedachtengoed er in op, juist ook om de uitvoering (meestal) aan anderen over te laten!
  Anders dan bijvoorbeeld in de jazzmuziek waar met akkoordenschema’s wordt gewerkt, is de klassieke muziek in de zogenaamde partituur vastgelegd, met alles er op en er aan: aanduidingen voor tempo, dynamiek en frasering. (Hieraan ontleent de klassiek muziek ook haar universele karakter; je kunt het bestellen bij de muziekhandel, off- of on-line waar ook ter wereld).

 • Deel 3: hoe het begon

  Het begin van het vastleggen van geluid, de eerste muziekregistratie en apparatuur

  Naast het vastleggen van muziek in het notenschrift, heeft de mensheid de wens gehad om de geluidstrillingen vast te leggen op een drager, natuurlijk ook om het op een later tijdstip weer te kunnen geven. Continue reading

6 artikel(en)