De streamingdiensten

De streamingdiensten

Wie ‘striemt’ er niet tegenwoordig?

Het is bijna een overbodige vraag. Ook jij streamt vast en zeker wel dagelijks een aantal keer muziek vanaf je smartphone of tablet, toch?
Niks mis mee zou je zeggen, maar bij Hifi Solutions denken ze daar een tikkeltje anders over.

Om een en ander toe te lichten maak ik even een vergelijking met de fotografie. Foto’s kun je maken met een camera in een lage of middelgrote dan wel hoge resolutie. In weinig, iets meer of veel MB’s. Mailen doe je dan in de lage – gaat lekker snel – maar druk je die mooie vakantiefoto af, dan toch in de hoogste resolutie. Je kunt die mooie foto dan vergroten waarbij alle details goed zichtbaar blijven, zonder ‘korreling’ of andere artefacten. Met muziek gebeurt min of meer hetzelfde als je streamt. Via je provider wordt de muziek in een heel lage resolutie verstuurd, in een gecomprimeerde vorm (mp3), om bandbreedte uit te sparen, want we zitten met zovelen op het web.

Impact

Maar – je hebt het niet in de gaten – de muziek in de oorspronkelijke resolutie, de resolutie waarin die is gemaakt, kan vele malen beter klinken!
Luister maar eens naar de stereotoren van je ouders thuis of bij vrienden. Muziek weergeven in die hogere of hoogst haalbare resolutie heeft veel meer autoriteit, drive, detail en dynamiek. Waren je ouders aangewezen op de weergave van muziek vanaf elpee of via de radio, of – heel luxe – vanaf magneetband van het tape- of cassettedeck en in de tachtiger jaren van de vorige eeuw vanaf de Compact Disc, de weergave hiervan heeft veel meer impact, toch?

CD-kwaliteit

Toegegeven, de resolutie – uitgedrukt in dB’s dynamiek – is van de elpee beperkt, net als van de radio-uitzendingen via FM, maar de CD is toch studiokwaliteit. Deze laatste bewering behoeft enige nuance: ik bedoel studiokwaliteit uit de tijd dat de Compact Disc werd ontwikkeld, te weten 1982. Toen werden de opnames al digitaal opgeslagen in een formaat dat ‘Red Book’ heet: 16 bits woordlengte (is 96dB dynamiek) en in een bemonsteringsfrequentie van 44.1kHz. Ter vergelijking met MP3, het formaat waarin je op Spotify naar muziek luistert, moeten we overschakelen naar een andere meetmethode. Als je streamt dan neem je een hoeveelheid data per seconde af van het internet. Doe je dat in CD-kwaliteit dan zit je omgerekend vast aan 1.411kbps (kilobits per seconde). Via Spotify in de gratis-variant luister je op 128kbps! Je kunt je voorstellen dat er dan veel verloren gaat; zeg maar dat de ‘ziel’ uit het (muziek)lichaam is verdwenen. Bij een bit-rate van 320kbps wordt het verschil al moeilijk waarneembaar, zeker als het muziek betreft waar weinig dynamiek in zit, zoals veel moderne. Dit laatste is geen waardeoordeel maar een constatering.

Op internet is er veel over geschreven en ik vond lifehacker.com does bitrate really make a difference in my music heel verhelderend.
Klik ook maar eens op Concluding the Great MP3 Bitrate Experiment of deathandtaxesmag.com all the ghostly sounds that are lost when you compress to mp3 om te zien wat er met de muziek gebeurt.
Je kunt hier horen wat er is wegegelaten uit de song ‘Tom’s Diner’ van Suzanne Vega…

De boodschap is duidelijk: met de toenemende penetratie van breedband internet – vooral in ons land – is het helemaal niet meer noodzakelijk om sterk gecomprimeerde bestanden over het web te laten sturen, je kunt soepeltjes 320kbps binnenhalen en van de muziek genieten op bijna CD-kwaliteit. De apparatuur om dit af te spelen kan dan ook gerust een paar tandjes hoger: een betere hoofdtelefoon, een goede hoofdtelefoonversterker, een mooie stereo-set met losse luidsprekers, kortom, laat je adviseren bij Hifi Solutions.

Leave a Reply

Sorry, you must be logged in to post a comment.